Smerter mellem Skulderbladene

Spændinger og stivhed mellem skulderbladene er meget almindelige. Det skyldes ofte dårlig  kropsholdning (”hænge i ryggen”), uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller hyppige gentagne bevægelser. Årsagen er som regel stivhed/fastlåsning af de små led i rygsøjlen som medfører spændinger af den omkringliggende muskulatur.

Behandlingen vil derfor ofte være at løsne op for de stive led i rygsøjlen ved manipulationsbehandling evt. suppleret med massage, øvelser, samt rådgivning af arbejdsstillinger, kropsholdning, etc. Stivheden/fastlåsningen af ryggens led kan udvikle sig akut til et hold i ryggen tit ved en forkert bevægelse, host eller lignende.

Akut hold i ryggen mellem skulderbladene eller facetsyndrom som det også kaldes, er en akut fastlåsning eller irritation af et eller flere af ryggens led som giver en skarp smerte og kraftige muskelspændinger i området. Smerterne forværres ofte ved bevægelser, vejrtrækning, eller ved host eller nys. Selvom smerterne er meget kraftige, ofte som en kniv i ryggen, er det normalt ikke nogen alvorlig eller kompliceret lidelse.

Årsagen til smerterne er den akutte irritation af et fastlåst led i ryggen og får den omkringliggende muskulatur til at krampe sammen. Behandlingen består af manipulationsbehandling af de fastlåste led for derved at normalisere bevægeligheden af leddene og derved fjerne irritationen og hævelsen der giver smerter og får muskulaturen til at trække sig kraftigt sammen.