Hovedpine

De fleste mennesker har prøvet at have hovedpine og der findes mange forskellige slags. Her vil de tre hyppigste former, nakkehovedpine (cervicogen), spændingshovedpine og migræne blive gennemgået. Det skal dog siges at man godt kan have flere typer af hovedpine på samme tid og der vil derved være et overlap af symptomer.

Nakkehovedpine: Starter som navnet siger fra nakken og baghovedet og løber tit op i panden og over øjnene. Intensiteten kan være lige fra let diffus til svær. Der vil næsten altid være smerter eller spændinger i nakken. Årsagen skyldes fastlåsninger af de små led mellem nakkehvirvlerne, tit i den øvre del af nakken, og spændinger af den omkringliggende muskulatur. Skyldes tit dårlig krops-holdning, ensformige arbejdsstillinger, gentagne bevægelser, eller sovestilling (især på maven).

Der er veldokumenteret effekt af kiropraktisk behandling på denne type hovedpine.

Spændingshovedpine kan variere fra let til svær. Den sidder oftest i begge sider af hovedet som et stramt bånd. Skyldes spændinger af nakke- og skuldermuskulaturen, men der findes hyppigt fastlåste led i nakken som er med til at forværrer spændingerne. Årsagerne er de samme som ved nakkehoved-pine og behandlingen er lige så effektiv.

Ved migræne uden aura er smerten som regel fra mellemstærk til stærk og varer fra en 3-4 timer til 3 døgn. Smerten er dunkende/pulserende og sidder i den ene side af hovedet og der er tit kvalme og overfølsomhed. Ved det man kalder migræne med aura er der synsforstyrrelser f. eks en lysende plet der begynder at flimre og bagefter tågesyn, prikken i arm, ben eller ansigt. Efterfølgende kommer der hovedpine. En stor rapport om hovedpine (Cochrane Review fra 2005) viste at manipulations behandling muligvis kunne være ligeså forebyggende som medicin (amytroptylin) og havde færre bivirkninger. Samtidig lider mange med migræne af en af de ovenstående hovedpiner og de vil ofte føle en stor forbedring af deres migræne efter kiropraktisk behandling .

En anden hyppig hovedpine er den medicinudløst, som skyldes for megen indtagelse af smertestillende medicin (også håndkøbs). Her har patienter kronisk hovedpine og er endt i en ond cirkel. Ved hyppig hovedpine kunne en ekstra dosis lindre yderligere på smerten men ved et varigt overforbrug vil det medføre en kronisk hovedpine som er mere smertefuld. Den kommer næsten hver dag især om morgenen. Er ofte pulserende eller trykkende og mærkes i hele hovedet. Ledsages tit af kvalme, rastløshed og koncentrationsbesvær. Til at starte med vil behandlingen være afholden-hed fra smertestillende medicin i ca. 2 mdr. hvilket godt kan være svært. Det er dog værst i de første 3-4 dage. Senere vil det være relevant at behandle den tilbageblivende hovedpine med kiropraktisk behandling.

Læs mere om Hovedpine i Patient Håndbogen.