Skæv Ryg

Rygskævhed, Skæv Ryg eller Scoliose er hvis ryggen ikke er lige set bagfra. Det vil sige ryggen krummer/bøjer sig en eller flere gange.

Der findes flere forskellige årsager til Rygskævhed som f. eks. forskellig længde på benene som kan være medfødt eller smertebetinget. Rygkævhed kan også skyldes muskelspændinger eller ledstivheder af ryggens små led. Akutte smerter vil ofte forværre en scoliose, for så at rette sig op igen som tilstanden bedres.

Mange der lider af rygskævhed ved det ikke, og har heller ikke symptomer derpå, men nogle oplever stivhed og smerter pga. sekundære muskelspændinger, ledlåsninger i ryggen og slidgigt.

Ved at løsne op for de fastlåste led og spændte muskler og evt. supplere med øvelser, kan vi ofte afhjælpe disse symptomer.

Hos børn er det vigtigt at forældrene holder øje med om rygskæveheden udvikler sig, dvs bliver større især omkring puberteten hvor de vokser meget da det især er her den største udvikling sker.

Har man mistanke om at et barns rygskævhed forværres, er det en god ide at få det undersøgt hos egen læge eller kiropraktor for at standse/kontrollere denne udvikling.

Læs mere om Skæv Ryg i Patient Håndbogen.