Første gang hos kiropraktoren
Første gang man er til undersøgelse hos kiropraktoren skal der laves en journal. Den består kort fortalt består af en: sygehistorie, undersøgelse, diagnose, behandlingsplan og som regel vil der til sidst blive givet den en behandling eller videre henvisning, hvis det ikke skønnes relevant med kiropraktisk behandling.
Det starter altid med sygehistorien hvor kiropraktoren stiller patienten nogle spørgsmål for bedre at kunne danne sig et indtryk af problemets omfang og karakter, og hvilke undersøgelser der skal laves for at bedre stille en diagnose og udelukke andre lidelser.
Så foretager kiropraktoren en grundig undersøgelsen af patienten, der generelt indebærer: inspektion (kigger efter skævhed, rødmen, hævelser), bevægeanalyse (ser hvilke bevægelser der er nedsat/hæmmede eller smertefulde), palpation (hvor kiropraktoren mærker på muskler, led, sener), ortopædiske og neurologiske tests (f. eks. reflekser, teste styrke i muskler).
Hvis det skønnes relevant igangsætter kiropraktoren, billeddiagnostiske undersøgelser som f. eks. røntgen, scanning eller hvad der skønnes relevant.
Ud fra anamnesen og undersøgelsen fastlås problemets karakter og der stilles en diagnose.
Afhængig af diagnosen vil kiropraktoren så lave en behandlingsplan. Viser det sig at det er uden kiropraktorens arbejdsområde, vil der i samarbejde med patientens egen læge igangsættes yderligere undersøgelser eller behandling.